Coronado House

The Coronado House engages its intricate site through an adaptable network of spatial connections to create a synthetic convergence of privacy, connection, interior, and exterior.

Located inside San Diego Bay, the property is part of a waterfront community developed in the 1970s that reformed a spit of land on the Coronado Peninsula, creating a series of townhouse lots connected to the bay by a system of canals.

A set of complex and competing demands delimit the conceptual strategies underpinning the design: how to create an environment of indoor-outdoor living while affording privacy from neighboring houses with minimal setbacks; how to accommodate a large program on a property of limited size while simultaneously creating ample outdoor space; and how to produce an inherent flexibility of privacy and connection among the public spaces, allowing for configurations of complete openness between rooms and to the outdoors, as well as total intimacy and independence. The projected uses of the house comprise an exceptionally large program in both scope and scale. Designed for a large family, the residence includes four bedrooms and two living rooms, plus guest suite, chef’s kitchen, bar, home office, exterior pool with jacuzzi, multi-car garage, staff support spaces, and wine cellar.

The house’s internal organization resolves the discrepancies between program and site. A u-shaped footprint divides the house into three sides and two wings, while a two-story block is nested in the resultant central space and acts as both connector and filter, enabling the flexibility of the plan’s layout. Vertically, a three-story layering of program defines the various relationships of the house to the exterior – the lowest level, containing parking, mechanical and storage areas, is carved into the site at almost a full story below street level. The ground floor is lifted above the street and split into various levels, with the highest elevation occurring at the main entrance and reached by a terracing of platforms and stairs. From this point, a processional entry leads to a cascading of public spaces, directly connected both visually and physically to the exterior and creating an airy composition of indoor-outdoor rooms. Sliding doors and partitions, both opaque and transparent, create an immediate interplay of public and private within and allow the house to feel inclusive or exclusive on a whim. The upper level is reserved for bedrooms and the master suite, arranged around three sides to lend privacy to each room, and further separated by a home office that occupies the central space of this floor. Through an exacting composition of opaque walls and windows of clear and translucent glass, each room is afforded privacy from the neighboring houses, ample daylight, and expansive views of the surrounding landscape.


Status
Completed 2015

Project Team
Adelaida Borobio, Salvador Gutierrez, Gabriel Huerta, Angelos Palaskas, Jorge Velez

Project Consultants

Interiors
PGR Interior Design

Structural Engineer
Yadogin Consulting

Geotechnical Engineer
Christian Wheeler Engineering

General Contractor
Descon

MEP / Title 24
MSI Consulting and Engineering

Facade Consultant
Justin Mayall Installations
The Pelletier Company

Environmental Consultant
LaRoc Environmental

Stormwater Management and Systems
Christensen Engineering and Surveying

Code Consultant
EsGil Corporation

Kitchen
FOLIO with Downsview Kitchens

Radiant Floor Heating
Radiantec

Custom Millwork
Fernando Huerta
DF Designs

Photography
Roland Halbe


Location